Een buyer persona is een fictief, gedetailleerd persoon en de representatie van jouw ideale klant.
Zelf jouw buyer persona creëren? In deze blog zie je op welke vragen jij antwoord geeft om jouw buyer persona vorm te geven.
Ontwerp jouw eigen buyer persona met de gratis template (lees verder)!
Schrijf gerichter met buyer persona's

Is jouw ideale klant iedereen die maar wil kopen? Een leuk streven, maar dit helpt je niet in jouw communicatie.
Een grote valkuil van veel ondernemers is dat zij heel veel verschillende typen klanten willen bereiken. Hierdoor vertellen ze vaak meer dan nodig is en verliezen zij de aandacht van de lezers. Zonde!
Als je iedereen wilt bereiken, bereik je niemand.
Bij ieder stuk content is het belangrijk dat je schrijft met een bepaald doel voor ogen. Wat gaat de lezer uit jouw stuk meenemen en wat wil je dat haar vervolgactie is?
Met een buyer persona creëer je een helder beeld van jouw ideale klant. Het helpt je de emotionele afwegingen en de motivatie te begrijpen en erop in te spelen.
Daarbij hoef je minder te wikken en wegen welke informatie je deelt, of met welke toon je haar aanspreekt. Een buyer persona helpt je namelijk consistente en relevante content te schrijven.
Voorbeeld buyer persona

Dit is Femke. Femke is 34 jaar oud en bruiloftsstylist. Ze woont samen met Thijs en hun zoontjes van 4 en 2 in een buitenwijk van de stad. Thijs en Femke kennen elkaar sinds hun studententijd en hebben zich sinds kort verloofd. Ze zijn beiden ambitieus, vinden zelfontwikkeling belangrijk maar gaan er ook graag op uit.
Femke was als kind altijd in de weer met knutselwerkjes en organiseerde regelmatig trouwerijen voor haar poppen. Ze heeft een aantal jaar gewerkt voor een evenementenbureau, maar merkte algauw dat zij dit zelf anders en ook béter kon. Dit heeft haar doen besluiten zelf aan de slag te gaan als bruiloftsstylist.
Zij heeft de afgelopen 4 jaar een aantal bruiloften succesvol gestyled en geniet vooral van de mond-tot-mond reclame.
Maar ook zij heeft een ideale klant in haar hoofd. Een type bruid dat haar energie geeft en waarmee ze haar creativiteit te loop kan laten gaan. Daarbij zou ze minder actief hoeven te werven en dat de klanten meer als vanzelf op haar afkomen.
Ze wil graag haar website zien stijgen in de zoekresultaten en dat haar bedrijf een bekend begrip wordt. Ze heeft een paar blogs geschreven en deelt wel eens foto’s op Pinterest en Instagram, maar echt tijd maken voor wat ze de komende tijd wil vertellen en laten zien, dat doet ze niet!
Femke heeft waanzinnig veel plezier in haar werk en ze stopt met liefde veel van haar vrije tijd hierin. Ze wil wel online zijn en meer delen, maar het kost haar veel energie omdat ze er nog weinig voor terugkrijgt.
Femke bestaat niet, dit is een stockfoto. Ze is echter wel gebaseerd op een ‘oude’ klant van mij die ik zie als mijn ideale klant.

HOE OMSCHRIJF JE JOUW BUYER PERSONA?
Met zoveel mogelijk details, zodat zij zo echt mogelijk wordt. Neem de volgende persoonseigenschappen mee:
Wie is zij?
- Hoe heet ze?
- Waar woont ze?
- Hoe oud is ze?
- Wat is haar gezinssamenstelling? Is ze getrouwd, heeft ze kinderen?
- Welke opleiding heeft zij genoten?
- Wat doet ze in het dagelijks leven, wat voor werk doet ze en wat doet zij graag in haar vrije tijd?
Bovenstaande eigenschappen heb ik over mijn buyer persona Femke reeds toegelicht. Bij de onderstaande vragen neem ik haar verder als voorbeeld:
Welk doel heeft zij met betrekking op jouw product of dienst?
- Wat is haar einddoel? -> Femke wil haar online aanwezigheid vergroten en nieuwe klanten bereiken.
- Naar welke ervaring is zij op zoek? -> Met gemak content maken en delen zodat zij interactie krijgt met haar doelgroep en hen kan helpen vorm te geven aan de mooiste dag van hun leven.
Beschrijf haar pijnpunten
- Wat staat haar in de weg zonder jouw product of dienst? -> Femke maakt er niet consistent de tijd voor, daarbij hebben eerdere efforts niet veel impact gehad. Hierdoor is het uitdenken van een contentstrategie een lange termijn-project geworden.
- Waar wil zij gericht een oplossing voor? -> Een startpunt van waaruit zij verder kan werken. Ze wil weten wat haar doelgroep interessant vindt en ze wil niet te veel tijd kwijt zijn aan het bedenken van nieuwe content.
Waar bevindt zij zich?
- Wat vindt zij interessant om te lezen? -> Ze laat zich graag inspireren door andere ondernemers op Instagram. Dit is haar favoriete social medium, omdat op Instagram meer creativiteit wordt gedeeld. Op Instagram volgt zij inspirerende vrouwen die tips delen over het ondernemerschap en online aanwezigheid.
- Welke vormen van content leest zij het liefst (blogs, video’s, podcasts, tutorials, etc)? -> Femke ziet graag afbeeldingen en video’s, maar dit doet zij tussen de bedrijven door. Op rustige momenten leest zij artikelen en blogs.
- Waar doet zij inspiratie op? Welke Social Media gebruikt ze voor zowel persoonlijk als zakelijke doeleinden? -> Femke is gek op visuele content en laat haarzelf graag inspireren om Pinterest en Instagram. Op Instagram en Facebook deelt ze met enig regelmaat foto’s en beelden van haar gezin en dagelijkse activiteiten.
Maak haar zo compleet mogelijk! Hoe meer details, hoe beter!
Wil jij gebruik maken van bovenstaande Buyer Persona template? Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een download van deze template. Print het uit of bewerk in Adobe Acrobat, save a tree 😉
Buyer Persona Template Download
IS 1 BUYER PERSONA VOLDOENDE?
Heb je meerdere doelgroepen? Dan is het goed om voor iedere doelgroep 1 buyer persona te definiëren. B2B bedrijven maken vaak gebruik van meer dan 1 persona omdat er meer personen zijn betrokken bij het aankoopproces.
Met een buyer persona kan het lijken dat je jezelf beperkt, maar hier hoef je echt niet bang voor te zijn. Mijn doelgroep omhelst ook vrouwen die nog kort aan het ondernemen zijn of juist al een stuk langer. Maar er zijn ook mannen in de creatieve sector die zich aangesproken voelen door mijn content! En de ene persona zal de ene blog interessanter dan de andere vinden.
Een persona helpt mij om gefocust te blijven. Zolang ik bij ieder stuk content rekening houd voor wie ik schrijf en welk doel ik voor ogen heb, bereik ik mijn doelgroep.
AAN DE SLAG!
Ga voor jezelf na voor wie jij wilt schrijven. Heb je een type klant waarmee de meeste magie gebeurt? Beschrijf haar pijnpunten en hoe heb jij haar hebt kunnen helpen. Wat voor waardevolle content zou zij interessant vinden om te lezen?
Maak er een mooi visueel plaatje van zodat zij ook echt gaat leven!
Wil jij meer uit jouw content halen? Ik heb al veel ondernemers mogen helpen met het ontwikkelen van hun contentstrategie. Wat zij mee hebben gekregen, is een helder beeld van wat zij delen om hun korte- en langetermijndoelen te bereiken. Ze groeien in bereik, ervaren continu inspiratie en niet onbelangrijk… nieuwe klanten!
Vertel mij tijdens een gratis content inspiratiesessie waar jij tegenaan loopt en ik geef je 3 concrete tips zodat jij verder kunt!
Geef een reactie